Bloggarkiv

Antall besøkende

tirsdag 6. mai 2008

Grandiosan blir dyrere.



I følge dagens næringsliv vil Stein Erik Hagen eller Orkla som han også heter sette opp prisene på Grandiosan. Sist jeg sjekket lå prisene på 47-49 kroner for en av de mer fyldige variantene.

Dette beløpet skal altså økes ytterligere, men så problematisk er det vel egentlig ikke. Det finnes pizzaer som er billigere og bedre enn grandiosa. Det som derimot nevnes i en liten notis i artikkelen er at råvarprisene på hvetemel og andre jordbruksprodukter har gått i taket.

Dette derimot bekymrer meg som student litt mer siden staten NEPPE kommer til å øke mitt budsjett til neste år. Så jeg tok fatt i det eneste tilgjengelige hjelpemiddelet jeg har for å finne ut av tingenes tilstand. Google.

Det er straks betryggende at Dagens Næringsliv bekrefter min mistanke om at alt jeg har handlet i det siste har blitt dyrere, men samtidig veldig urovekkende at det ikke bare er en vond drøm. Vi må helt tilbake til 1982 for å finne tilsvarende økninger i våre matvarepriser. Så hva er det egentlig som har skjedd?


Quote [dn.no, Jullum]:
"Det er rett og slett tilbud og etterspørsel på verdensmarkedet. Dette gjelder ikke bare matvarer, men også andre råvarer. Man har problemer med å øke produksjonen på kort sikt siden arealet er brukt til for eksempel biodrivstoff"

Opplysning:
Her er ihvertfall noe folk flest kan forstå. Miljøpolitikk gjør maten din dyrere. De som eier store gårdsarealer har nemlig kommet fram til at biodrivstoff er mer lønnsomt enn mat. Du kommer altså til å sulte ihjel før bilen din.

Quote [dn.no, Jyllum]:

"Samtidig er etterspørselen veldig høy. Det er et resultat av at den globale pengepolitikken har vært alt for slakk i tre til fire år nå. Vi ser kapasitetsskranker i en rekke markeder mot slutten av konjunkturtoppen, og det er det som bremser veksten nå. Kostnadsveksten øker, noe som reduserer lønnsomheten for næringslivet og vi får en oppbremsing i konjunkturene"

Opplysning:
Denne delen av artikkelen kunne likså greit vært skrevet på spansk for min del, men problemet ligger altså i kapasitetsskranker i en rekke markeder mot slutten av konjukturtoppen og dette bremser veksten. Hvem kan vi egentlig skylde på? hvem er det som bestemmer over den globale pengepolitikken? Kan de som har gjort en dårlig jobb i tre-fire år nå få sparken? Grandiosan har blitt dyrere, trenger NATO flere insentiver for å teppebombe Verdensbanken?

Quote [dn.no, Mork]:
"Råvareprisene i hele verden har steget i en tid, men det har tatt tid før det har kommet inn i det norske markedet. Matvarekjedene har nektet å betale leverandørene, men nå har leverandørene satt hardt mot hardt"

Opplysning:
Nå har matvarekjedene og leverandørene blitt så store at de kjemper prisene oppover. Ingen tvil om at et fritt marked skaper sunn konkurranse. De store råvareleverandørene krever mer og matvarekjedene vil ikke gi i fra seg noe. Så de store råvareleverandørene gjør i stand et kunstig tilbud for å få opp etterspørselen. Matvarekjedene svarer med å late som om det kunstige råvaretilbudet ikke eksisterer og skrur opp våre priser. Hardt mot hardt betyr med andre ord at vi blir skviset.

Quote [dn.no]:
"Mork tror også at leverandørene kan ha lurt seg til en prisøkning tidligere, ved for eksempel å redusere pakkestørrelsen på ulike produkter"

Opplysning:
Hadde vært greit om dette ble presentert med litt mer beviser enn "Mork tror". Det interessante her må vel være at ingen store råvareleverandører er sentrert i Norge, mens Orkla nærmest er vårt eneste flaggskip og tilfeldigvis aksjonærer i både matvarekjeder og grandiosa. Så det kan jo hende at Dagens Næringsliv behandler denne siden av saken med silkehandskene sine, mens den ikke har problemer med å spre rykter om råvareprodusentene.

Jeg etterlyser ihvertfall en objektiv debatt der alle sider blir representert og hver og en av dem kan svare for hvorfor vi i Norge må betale mer for Grandiosa. Vår største "kjærlighet".

Ingen kommentarer:

Twingly Blog Search www.carlighagen.blogspot.com Search results for “www.carlighagen.blogspot.com”