Bloggarkiv

Antall besøkende

tirsdag 29. april 2008

Janteloven er en myte.



Hvis jeg hører en jævel til som roper ut at Norge er styrt av janteloven så kommer jeg til å kverke vedkommende. Alle disse pompøse, bortskjemte, sossete og blærete kapitalistbarna som på død og liv tror Janteloven er den hellige gral til hvorfor fattige, misunnelige, oppgitte og blærete sosialistbarn ikke liker dem.

La meg her og nå drepe denne myten med et par enkle argumenter rundt hver og en av disse såkallte sosiale kodeksene i Norge.

1. Du skal ikke tro at du er noe?

I hvilket århundre er det du egentlig lever i hvor individualismen har gått deg hus forbi. Resten av oss har fått med oss hvor jævla spesielle alle skal være. Dersom noen ikke liker deg fordi du tror at du er noe, så er det sannsynligvis fordi du tror du er noe du ikke er. Kjennetegnet som hykler, wannabe eller mentalt forstyrret. Hvis du går rundt å kaller andre for syndere og knuller korgutter samtidig er sjansen stor for at folk ikke kommer til å like deg. Satt på spissen er alle dere religionsfrelste noen forbanna hyklere med en mental forstyrrelse om at Gud følger med når dere sitter på dass og driter. Det gjør f. eks meg forbanna at dere tror dere er Guds utvalgte fordi det må bety at han verdsetter idioter som tilber tekster skrevet av maktkåte menn i en tid der vitenskap ble forfulgt av idioter som på død og liv ville tro at jorda var flat og at sola sirkulerte rundt jorda. Det er mange gode grunner til å mislike ting folk tror de er.

2. Du skal ikke tro at du er like meget som oss?

Når stoppet noen deg sist på gata for å fortelle deg at han ikke verdsatte noe bra du hadde gjort? Vi tilber kjendiser som om de var lagd av meningen til livet og gir ut nobelspriser i alle retninger for å hylle de som peker seg spesielt ut innenfor et felt. Samfunnet vårt er gjennomsyret av hyllest til de unike. Vi elsker dem fordi de er noe mer enn oss selv.

3. Du skal ikke tro at du er klokere enn oss?

Vi måler alt i fra ungdomskolen og utover i hvor mye klokere vi er enn andre. Karakterer er en hyllest til de flinke. Selv om jeg personlig er uenig i hvor godt mål det er på hvor dyktig man kan bli til noe så er det allikevel måten vi skiller i mellom hvem som blir leger og hvem som vasker gulvet. Når ble det plutselig kult å være taperen i Norge? Alt vi ånder for er vinnerene.

4. Du skal ikke innbille deg at du er bedre enn oss?

Tydeligvis har du aldri vært borti idrett i din oppvekst hvis du tror det er den som aldri får spille som får all oppmerksomheten. Fotballtalenter helt nedi 7 år er idrettskjendiser lenge før de kan skrive en autograf i løkkeskrift. Alle fedrene står rundt omkring treningene til sine håpefulle og ønsker at den unge stjernen var deres barn. Det er kanskje ikke like kult å være god i matte, men det er garantert ingen som hater deg for det. Det er ingen generell holdning her i landet som hater sivilingenører. De verdsettes til og med mer med gode lønninger. Når du møter opp til jobbintervjuet er det din jobb først og fremst å bevise hvorfor du er bedre enn alle de andre kandidatene. Dersom du ikke overbeviser får du heller ikke jobben.

5. Du skal ikke tro du vet mer enn oss?

Så det er derfor ikke vaskedamer, men eksperter på et emne som oftest blir intervjuet i media?
Det er snart ikke nok å ta en Masterutdanning i Norge fordi alle har mulighet til å ta høyere utdanning omtrent. Å vite noe er alfa omega om du ønsker å lykkes med noe. Vi hyller matekspertene (Fedon Lindberg), vi hyller sportsekspertene (Arne Scheie), vi hyller dem fordi de vet mer enn oss. Når hørte du sist at Arne Scheie ble kallt en dust av noen som mislikte at han visste alt om OL i Nagano i 1998? Mannen er jo et eneste stort sportsleksikon og det er derfor han jobber i Nrk og du sitter i sofaen og ser på.

6. Du skal ikke tro du er mer enn oss?

Så hvorfor har vi fremdeles en kongefamilie? hvorfor har vi alle disse kjendisene? hvorfor har vi alle disse menneskene som tror de er mer enn oss hvis vi ikke liker dem?

7. Du skal ikke tro at du duger til noe?

Når ble sosialklienter og uteliggere sist hyllet i Norge fordi dem ikke dugde til noe? Jeg vil gjerne se den paraden gå igjennom alle bygater. Behovet er jo tydeligvis stort i Jantenorge. Såklart er det mange sosialklienter og uteliggere som duger til noe, men de blir stemplet som inkompotente straks de blir arbeidsledige eller havner på gata. En heroinmisbruker kan sannsynligvis aldri leve et normalt liv igjen, men jeg kjenner ingen som ønsker å bli heroinmisbrukere. Jeg kjenner derimot ganske mange som drømmer om å bli noe de duger til.

8. Du skal ikke le av oss?

Tydeligvis har du ikke en tv for alt den idiotboksen gjør er å le av deg. Hver eneste sitcom er lagd for å få oss til å le av oss selv eller noen vi kjenner. Vi gjør narr av hverandre hele tiden og selvironi eksisterer hos de aller fleste. Det er derimot ikke like gøyalt å se en riking på tv kaste en tusenlapp på en uteligger og si at han burde skaffe seg en jobb. Som om det er det enkleste i verden for en uteligger. Den slags latter er rett og slett ondskapsfull.

9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg?

Paparazzier tjener ihvertfall ikke dårlig på å gjøre det til et levebrød, men kanskje du har rett. Kanskje vi innerst inne ikke bryr oss om Aylar har fått seg nye pupper, men det selger ihvertfall jævlige mange aviser. Om vi virkelig gikk rundt og aktivt prøvde å gi utrykk for at vi ikke ville at noen skulle bry seg om hverandre tror jeg Norge hadde sett ganske annerledes ut. Jeg vet ikke om det hadde inneholdt blogger, twitter, facebook, nettby, myspace, youtube. idol, so you think you can dance, norske talenter, talkshows, musikk, idrett eller noen annen form for sosialt uttrykk for hvem vi er og hvorfor andre skal bry seg. But you be the judge, okey.

10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe?

På tide å sende alle lærere til Autzwitch eller vent, andre verdenskrig skjedde ikke, ingen kan kjøre biler, ingen motemagasiner forteller folk hvordan de kan bli tynn, ingen bruker google, ingen leser blogger, ingen spør om hjelp, ingen slutter å røyke, ingen prøver å lære oss noe om noe som helst. It all makes perfect sense now.

De eneste som klager på janteloven er selvoppblåste mennesker som ikke synes vi elsker dem nok. Det finnes nok av misunnelse, men det har ingenting med noe lovverk å gjøre. Det er spontanaborten til den kjendiskulturen vi lever i. Noen vil ikke takle all denne dyrkingen og dermed slenger de dritt for å hevde seg selv. Noe som strider fullstendig i mot alle jantelovene omtrent. Så snort litt kokain og vær glad for at du ikke er bitter over alle drømmene dine som ikke kom i oppfyllelse. The end.

Ingen kommentarer:

Twingly Blog Search www.carlighagen.blogspot.com Search results for “www.carlighagen.blogspot.com”